Witte tanden, wie wil dat niet?

OIedereen droomt wel eens over mooie, gezonde, witte tanden. Helaas is dit niet voor iedereen weggelegd. Tanden bleken en een paar tinten witter maken kan in veel gevallen, maar is niet voor iedereen van toepassing. Bovendien kunnen onveilige bleekbehandelingen schade aanbrengen aan uw gebit en tandvlees. Overweegt u uw tanden te bleken? Kies dan in ieder geval voor een veilige methode onder begeleiding van de tandarts of mondhygiënist.

De kleur van uw tanden

De kleur van tanden en kiezen is bij iedereen verschillend. De één heeft wittere tanden dan de ander. Sommigen hebben gele, anderen zelfs bruine of grijzere tanden. Tanden en kiezen hebben sowieso niet allemaal dezelfde kleur. Soms wijkt de kleur van een enkele tand of kies sterk af van de rest. Tanden en kiezen zijn opgebouwd uit tandbeen en glazuur. De kleur en de dikte van het tandbeen zijn vooral bepalend voor de kleur van de tand of kies. De oorspronkelijke kleur van het tandbeen is erfelijk bepaald. Het glazuur van tanden en kiezen is nagenoeg doorzichtig. De hoektanden hebben een dikkere laag tandbeen dan de overige tanden. Daarom zijn ze vaak geler.

Waardoor worden tanden donkerder?

Als kleurstoffen uit de voedings- en genotmiddelenindustrie in de tandplak (het wit-gelige laagje met bacteriën op tanden en kiezen) dringen, zien de tanden er donkerder uit. Dit gebeurt onder andere door het drinken van koffie, thee en rode wijn. Ook roken is een oorzaak van verkleuringen. Bovendien worden uw tanden donkerder naarmate u ouder wordt. De vorming van tandbeen gaat namelijk altijd door. De laag geelkleurig tandbeen wordt dus dikker. De glazuurlaag wordt juist dunner door slijtage. Ook kunnen op den duur barsten in het glazuur komen. Hierdoor dringen kleurstoffen uit voedsel en dranken nog makkelijker in de tand of kies.

Witte tanden, ook voor mij?

Laat uw tandarts of mondhygiënist eerst uw gebit bekijken en beoordelen. Die moet vaststellen dat uw tanden gezond en vrij van gaatjes zijn en dat uw vullingen niet ‘lekken’. Daarna wordt de huidige kleur van uw tanden beoordeeld. Wat is de oorzaak van de verkleuring? Zijn er veel donkere vullingen in uw mond? Heeft u veel vullingen of kronen en bruggen? Zijn ziekten of medicijnen de oorzaak? Zijn uw tanden goed schoon? Welke kleur zou goed bij u passen? Tanden bleken is niet altijd de enige of beste oplossing. Uw tandarts of mondhygiënist zal beoordelen of bleken voor u zinvol is en of u het gewenste resultaat zult bereiken. Verkleuringen als gevolg van ziekten en medicijnen vragen vaak om een speciale behandeling. Bleken is ook meestal geen geschikte methode indien u vullingen heeft in uw voortanden. Deze kleuren niet mee. Meestal zijn facings dan een goede oplossing. Raadpleeg hiervoor uw tandarts.

Wanneer tanden bleken?

Voor het veilig wit maken van tanden, die ook wit blijven, biedt Mondzorgrozenburg professionele whitening systeem van Beyonddent.

Tanden bleken in 30 minuten

Met het Beyonddent systeem worden, in slechts één behandeling van een half uur, de verkleuringen van het glazuur teniet gedaan en het tandbeen lichter gemaakt. Met de Beyond Polus-lamp wordt de -gel geactiveerd. Bij de afbraak van deze stof komt zuurstof vrij dat in het tandglazuur en tandbeen dringt. De moleculen zorgen ervoor dat de verkleuringen worden afgebroken zonder de structuur van de tanden aan te tasten. De combinatie van Beyond Polus-lamp en -gel versterken het effect, waardoor de tanden acht tot negen tinten lichter kunnen worden Bij Mondzorgrozenburg wordt vóór de whitening het tandsteen verwijderd, waarna de tanden worden gepolijst. Tijdens de bleekbehandeling wordt het zachte weefsel in en rondom de mond beschermd. Als extra bescherming krijgt de patiënt een speciale bril op. Na de behandeling volgt nog een fluoridebehandeling om de gevoeligheid van de tanden te verminderen. Het effect van de behandeling blijft gedurende 2 à 3 jaar zichtbaar. Daarna verkleuren de tanden weer langzamerhand en zal eventueel opnieuw een bleekbehandeling moeten worden uitgevoerd.

Om de tanden mooi te houden is een geregeld bezoek aan de tandarts of mondhygiëniste een absolute must. Tandplak, tandsteen en aanslag worden effectief verwijderd. Minimaal tweemaal per dag poetsen is nodig om de tanden schoon en het tandvlees in goede conditie te houden. De nieuwe generatie elektrische tandborstels heeft een ultrasone trilling die zorgt voor een super schoon gebit. Verder zijn flosdraad, ragers en tandenstokers onmisbare attributen voor de dagelijkse reiniging van het gebit.

Thuis tanden bleken

Thuisbleken onder begeleiding van de tandarts of mondhygiënist Egale, niet te ernstige verkleuringen kunnen van buitenaf worden gebleekt. Dat gebeurt met behulp van een bleeklepel. Eerst maakt uw tandarts of mondhygiënist een afdruk van uw gebit. Hierop maakt de tandtechnicus in het tandtechnisch laboratorium een bleeklepel. Deze wordt gemaakt van een zachte kunststof, specifiek voor uw gebit. Dat is belangrijk, want dan past de lepel goed en wordt uw tandvlees goed beschermd tegen de blekende stof (peroxide). U krijgt de bleeklepel en de gel met de blekende werking mee naar huis. Daarom wordt dit ook wel ‘thuisbleken’ genoemd. Uw tandarts geeft aan hoe lang u de bleeklepel met de gel moet dragen voor het gewenste resultaat. Meestal zult u de bleeklepel ‘s nachts dragen. Afhankelijk van de verkleuring ziet u na enkele dagen of weken resultaat. Tijdens het bleken, kunnen uw tanden en tandvlees tijdelijk gevoelig worden. Raadpleeg uw tandarts als deze klacht optreedt.

Facings

Mocht er tandebleken geen uitkomst voor u bieden, dan zijn de facings perfecte esthetische oplossing. Een facing is een heel dun schildje of laagje wat op een bestaande tand wordt aangebracht door de tandarts. Er zijn twee verschillende materialen die worden gebruikt voor facings: • Een laagje vulmateriaal van composiet
• Een schildje van porselein dat op de tand wordt vastgezet
Omdat Mondzorgrozenburg kiest voor langdurig behoud van uw gebit, raden wij meestal porseleinen facings aan. Er zijn ook gebitssituaties met bijv. een bepaald ‘beet’ die niet geschikt zijn voor facings. De kans voor beschadiging is dan te groot. In dat geval wordt een kroon of brug geadviseerd.
Heeft u nog vragen over witte tanden? Neem dan contact met op met ons.